vasaskeppet

Vasaskeppet byggdes under den tiden då flottan behövde mer skepp. Då var året ca 1620 när Gustav II Adolf hade varit kung i 10 år och 13-åriga kriget var i fullgång. Gustav II Adolf tänkte att flottan behövde mer skepp. Så han lätt bygga 4 skepp till flottan. 2 var små och 2 stora (Vasaskeppet var ett av de stora). De 2 stora skulle bli Vasa och det andra skulle hetta Tre kronor. Vasaskeppet blev döpt efter Vasa-släkten. Det fälldes ca 1000 ekar bara för att Vasaskeppet skulle kunna byggas. De började byggas år 1626. Byggmästaren var från Holland och hette Henrik Hybertsson. Från början var det bestämt att Vasaskeppet skulle ha ett kanondäck men kungen Gustav II Adolf ville ha 2 kanondäck. Ifall det skulle funka var det en hemsk krigsmaskin. Den hade 32 kanoner på varje sida och 48 av dem var 24-pundare (stora kanoner). Henrik Hybertsson hade ingen ritning så han byggde massor av skulpturer och hade på för många kanoner.

Skeppet sjönk för att den var för small byggd och hade för många kanoner så då försjunks tyngdpunkten för mycket uppåt. När Vasaskeppet sjönk fanns det nästan 150 personer på och 30 drunknade. Vasa sjönk söndagen den 10 augusti 1628 när den var på väg att hämta soldater. När de var med fulla segel på väg mot soldaterna krängde Vasa till och de öppna kanonluckorna tog in vatten och mera vatten till sist blev hon så tunga att hon kantrade.

Det var så att det var en rättegång man skulle avrätta den som konstruerade så de sjönk. Men i själva verket var det ingen mindre än Gustav II Adolf. Men man kunde inte avrätta Henrik Hybertsson för han avled strax innan Vasaskeppets jungfruresa år 1628 Vid slottet Tre kronor. De var också Amiral Fleming som testade Vasa genom att låta 30 soldater springa fram och tillbaka över däcket. Vid den tredje gången så gungade den så häftigt att det var nära att den sjönk i hamn. Då lätt han avbryta uppgiften men vågade inte säga till kungen att hans ståtliga skepp skulle sjunka vid hamnen.

BÄRGNING AV VASASKEPPET ÅR 1658 OCH 1961

På den tiden var kanoner dyra så Albrekt von Treileben fick till dem dök i något som heter klockdräkt efter kanonerna och bärgade dem till land där de kunde användas i 13-årigakriget. År 1961 den 24 april kommer Vasa skeppet till Stockholm. Vasa restaureras och på både hamnen och där Vasaskeppet står nu byggdes det museum

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)